Powiedz nam, co myślisz!
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Zaloguj się, aby dodać opinię
Marek Tuz
26/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem
"Obżartuchy i opilce" to nietypowa książka kucharska, zawierająca nie tylko przepisy kuchni staropolskie, ale i wiele ciekawostek z tego okresu, także nie dotyczących kulinariów.Jacek Komuda ponownie zabiera swoich czytelników na historyczną przygodę, tym razem ukazując dawne czasy od kuchni, dosłownie.Przepisy kuchni staropolskiej nie stanowią jednak 100% tej książki i bardzo dobrze. Przeplatane są różnorakimi ciekawostkami, odnośnie codziennego życia nie tylko szlachty, o której mówi się zawsze najwięcej, ale też mieszczaństwa oraz chłopów. Z tej książki można dowiedzieć się nawet jak dawniej jadali profesorowie.Całość czyta się naprawdę przyjemnie, dla mnie była to ciekawa przygoda i zdecydowanie się przy tym nie nudziłem. "Obżartuchy i opilce" mają jedną wadę, a raczej ich autor. Podobnie jak Andrzej Pilipiuk, Jacek Komuda również lubi na siłę wcisnąć swoje poglądy do dzieła. I nie chodzi o to czy się z nimi zgadzam czy nie, po prostu po co to robić... Dzieło, dziełem, moim zdaniem lepiej dzielić się swoimi poglądami podczas wywiadów czy spotkań z fanami, jeśli pojawi się taki temat niż dopisywać je do książek.