Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni Piotr Ciemny Książka
Wydawnictwo: | Znak Koncept |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Wydanie: | I |
Liczba stron: | 240 |
Format: | 150x200 |
Rok wydania: | 2024 |
Kup w zestawie
Na pikniku siedzi się na ziemi, je rękami, brudzi usta zwęglonym ziemniakiem. Pobudza się wszystkie zmysły. Żywy ogień to magia, trudno oderwać od niego wzrok, a przygotowane w ten sposób potrawy są niepowtarzalne.
Skosztuj jak nieziemsko smakują
- chimichurri z gwiazdnicą pospolitą
- grillowana sałata z kwiatami lipy
- szarpane boczniaki bbq
- miraliwki – oliwki z zielonych mirabelek
W lesie sezon piknikowy trwa cały rok.
PIOTR CIEMNY – twórca inicjatywy oraz konta na Instagramie „Chwasty od Kuchni”, regularny gość programów telewizyjnych i radiowych o naturze, ekologii i zielarstwie, a także pracownik duńskich restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin: 108 i Alchemist. Sprawia, że hasło „Znane rośliny w nieznanej odsłoni” nabiera zupełnie nowego znaczenia.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Szczegółowe informacje na temat książki Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni
Wydawnictwo: | Znak Koncept |
EAN: | 9788324094813 |
Autor: | Piotr Ciemny |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Wydanie: | I |
Liczba stron: | 240 |
Format: | 150x200 |
Rok wydania: | 2024 |
Data premiery: | 2024-04-10 |
Język wydania: | polski |
Język oryginału: | polski |
Podmiot odpowiedzialny: | Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o. Tadeusza Kościuszki 37 30-105 Kraków PL e-mail: [email protected] |
Zainspiruj się podobnymi wyborami
Podobne do Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni
Inne książki z kategorii Diety
Oceny i recenzje książki Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni
Ja się spodziewałam, że autor opisze tylko jakie chwasty można jeść i gdzie je można znaleźć, a tu spotkało mnie takie zaskoczenie! Po pierwsze wydana w twardej oprawie z dużą ilością zdjęć i rysunków przedstawiających jadalne rośliny, które możemy spotkać w lesie. Pokazuje, że nawet zwykły spacer może działać na nas terapeutycznie i do tego podczas jego możemy się zdrowo najeść:-) Po ogólnym wprowadzeniu rozdział czwarty najbardziej nas zainteresuje. Mamy tam spis lasów i tego, co dobrego możemy w nich znaleźć. Wcześniej opisze nam ustawy o zasadach jakie panują w lesie. Rozpoczniemy od lasu iglastego i dowiemy się na jakie rodzaje się dzieli, a także co można w nim zbierać- do tego będzie tabelka. Przeczytacie co można znaleźć jadalnego z sosny, świerku pospolitego, jodły, modrzewia europejskiego, jarzębia pospolitego, brzozy, jałowca pospolitego- nie wiedziałam, że szyszkojagody się praży na patelni, sieka i dorzuca do sosów lub ciężkostrawnych dań!- Następnie wchodzimy w las liściasty i również w tabelce przeczytamy co z czego się je. Do tego są przepiękne zdjęcia, by zobaczyć jak wyglądają grzyby porastające drzewa. Strona 99 to rozpiska czym można rozpalić ognisko, a potem cenne uwagi co zrobić, gdy nagle spotkacie w lesie dzika:-) Nas tronie 107 zobaczycie wykaz niezbędnika na leśną wyprawę. Jeśli szukacie inspiracji grillowych, to wraz ze zdjęciem będzie sposób przygotowania proponowanego dania zrobionego przy ognisku. Ja po prostu wciąż nie wierzę, że jest tyle roślin, które można zwyczajnie zerwać i zjeść ze smakiem bez najmniejszych konsekwencji! Mało, że są zdrowe, często rosną nam pod nosem, to na dodatek są zupełnie za darmo! To najlepszy poradnik jaki czytałam, gdyż by nie zerwać niczego, co do jedzenia się nie nadaje, są piękne zdjęcia do porównania z opisem co i jak można zjeść. Szybkie dania z byle czego, które dostarczą nam cennych składników odżywczych. Na ten rok zaplanowałam placki z ogniska i omlety z pieczonymi kurkami:-) Zachęcam do kupna książki, a sobie życzę przyszłego smacznego:-)
Ja się spodziewałam, że autor opisze tylko jakie chwasty można jeść i gdzie je można znaleźć, a tu spotkało mnie takie zaskoczenie! Po pierwsze wydana w twardej oprawie z dużą ilością zdjęć i rysunków przedstawiających jadalne rośliny, które możemy spotkać w lesie. Pokazuje, że nawet zwykły spacer może działać na nas terapeutycznie i do tego podczas jego możemy się zdrowo najeść:-) Po ogólnym wprowadzeniu rozdział czwarty najbardziej nas zainteresuje. Mamy tam spis lasów i tego, co dobrego możemy w nich znaleźć. Wcześniej opisze nam ustawy o zasadach jakie panują w lesie. Rozpoczniemy od lasu iglastego i dowiemy się na jakie rodzaje się dzieli, a także co można w nim zbierać- do tego będzie tabelka. Przeczytacie co można znaleźć jadalnego z sosny, świerku pospolitego, jodły, modrzewia europejskiego, jarzębia pospolitego, brzozy, jałowca pospolitego- nie wiedziałam, że szyszkojagody się praży na patelni, sieka i dorzuca do sosów lub ciężkostrawnych dań!- Następnie wchodzimy w las liściasty i również w tabelce przeczytamy co z czego się je. Do tego są przepiękne zdjęcia, by zobaczyć jak wyglądają grzyby porastające drzewa. Strona 99 to rozpiska czym można rozpalić ognisko, a potem cenne uwagi co zrobić, gdy nagle spotkacie w lesie dzika:-) Nas tronie 107 zobaczycie wykaz niezbędnika na leśną wyprawę. Jeśli szukacie inspiracji grillowych, to wraz ze zdjęciem będzie sposób przygotowania proponowanego dania zrobionego przy ognisku. Ja po prostu wciąż nie wierzę, że jest tyle roślin, które można zwyczajnie zerwać i zjeść ze smakiem bez najmniejszych konsekwencji! Mało, że są zdrowe, często rosną nam pod nosem, to na dodatek są zupełnie za darmo! To najlepszy poradnik jaki czytałam, gdyż by nie zerwać niczego, co do jedzenia się nie nadaje, są piękne zdjęcia do porównania z opisem co i jak można zjeść. Szybkie dania z byle czego, które dostarczą nam cennych składników odżywczych. Na ten rok zaplanowałam placki z ogniska i omlety z pieczonymi kurkami:-) Zachęcam do kupna książki, a sobie życzę przyszłego smacznego:-)