Konto

Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku Max Miller Książka

Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku
59,39 zł
89,99 zł - sugerowana cena detaliczna
Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!
Wydawnictwo: HI:STORY
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 256
Format: 203 x 229
Rok wydania: 2023
Zobacz więcej

Książka Maxa Millera "Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku"


Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu? Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce. Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!

Szczegółowe informacje na temat książki Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Wydawnictwo: HI:STORY
EAN: 9788381353434
Autor: Max Miller
Tłumaczenie: Monika Skowron
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: Pierwsze
Liczba stron: 256
Format: 203 x 229
Rok wydania: 2023
Data premiery: 2023-10-25
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: Wydawnictwo Otwarte Sp. z o.o.
Smolki 5 lok. 302
30-513 Kraków
PL
e-mail: [email protected]

Metody dostawy

Typ wysyłki Do 298,99 zł Od 299,00 zł
Automat GLS Punkt GLS
Automat GLS Punkt GLS
7,99 zł 0,00 zł
Poczta Polska Odbiór w Punkcie ORLEN Paczka DPD Pickup
Poczta Polska Odbiór w Punkcie ORLEN Paczka DPD Pickup
10,99 zł 0,00 zł
Kurier GLS
Kurier GLS
12,99 zł 0,00 zł
Poczta Polska - Kurier 48 Kurier - DPD InPost Kurier
Poczta Polska - Kurier 48 Kurier - DPD InPost Kurier
14,99 zł 0,00 zł
InPost Paczkomat 24/7
InPost Paczkomat 24/7
14,99 zł 0,00 zł
Płatność przy odbiorze +5 zł +5 zł
Typ wysyłki
Partnerskie punkty odbioru
do 29,98 zł do 59,99 zł od 60,00 zł
Bydgoszcz
Bydgoszcz – Jerzego Rupniewskiego 11 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Białystok
Białystok – ul. Legionowa 9/1/lok. 29 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Białystok – ul. Warszawska 79 lok. 6 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Częstochowa
Częstochowa – Fonte ul. Jasnogórska 48/1 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Częstochowa – ul. Michałowskiego 11/13 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Gdańsk
Gdańsk – ul. Obrońców Wybrzeża 3A lok U5A 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Gdynia
Gdynia – ul. Krasickiego 10 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Gorzów Wielkopolski
Gorzów Wielkopolski – ul. Garbary 18 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków
Kraków – Przejście podz. Rakowicka i Wita Stwosza 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków – ul. Mitery 8 (obok Kalwaryjskiej) 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków – Nowa Huta, Os. Teatralne 33a 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków – ul. Urzędnicza 30/Lokal 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kraków – ul. Witosa 39 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Olsztyn
Olsztyn – Punkt Partnerski WIN-CIN ul. Jagielończyka 38 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Poznań
Poznań – Głogowska 60 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Rzeszów
Rzeszów – ul. Podwisłocze 2B/3 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Wrocław
Wrocław – ul. Tęczowa 25 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Wrocław – Tadeusza Kościuszki 49 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Warszawa
Warszawa – ul. Ogrodowa 13/29 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Warszawa – al. Jana Pawła II 61/226 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Warszawa – al. Niepodległości 76/78/111 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Warszawa – ul. Ratuszowa 11 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Kłaj
Kłaj – KŁAJ 650/7 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Skawina
Skawina – Panattoni Park III, ul. Majdzika 15 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Lublin
Lublin – ul. Nadbystrzycka 39 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Łódź
Łódź – Plac Barlickiego BOKS 135 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł
Ząbki
Ząbki – ul. Hugona Kołłątaja 8A 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł

Podobne do Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Inne książki z kategorii Diety

Oceny i recenzje książki Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Średnia ocen:
8.65 /10
Liczba ocen:
31
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

BRUNETTE BOOKS 23/10/2023
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Ostatnio w moje ręce trafiła książka pt. "Historia od kuchni" amerykańskiego kucharza i youtubera, który prowadzi kanał Tasting History with Max Miller. Mężczyzna łączy w nim treści kulinarne i historyczne. Niesamowite jest to jak odtwarza dawne przepisy i opowiada związane z nimi historie. W tej książce poznacie ciekawe przepisy od starożytności do XX wieku.Max Miller Miller zabiera swoich czytelników w kulinarną i smakowitą podróż pełną historycznych ciekawostek. Łatwo odnajdziecie w spisie treści to co Was interesuje. Autor precyzyjnie opisuje czynności po kolei oraz podaje przepisy na daną potrawę. Duża baza przepisów, ciekawostki i pięknie wydana książka. Fotografie są bardzo inspirujące.Macie ochotę poeksperymentować w kuchni?Koniecznie sięgnijcie po tę książkę.Gwarantuję Wam prawdziwą ucztę podniebienia.Jestem zachwycona!Idealna książka na prezent.Polecam!BRUNETTE BOOKS

Ewelina Przespolewska 22/01/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Przepięknie wydana w twardej oprawie. Przed wami książka kucharska a w niej sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Książkę napisał amerykański kucharz i youtuber, który był również aktorem głosowym. Wewnątrz mamy odtworzone dawne przepisy i związane z nimi historie. Dzieli się na kilka działów, pierwszym jest Świat starożytny, drugim Wyspy Brytyjskie, następnie Europa kontynentalna, Bliski i daleki Wschód oraz Nowy Świat. Poznając powód napisania tej książki kolejny raz przekonałam się, że było dla niego zaplanowane to, czego dokonał, ale by poznać więcej szczegółów musicie przeczytać ją sami:-)Powiem wam, że ta książka totalnie mnie zaskoczyła. Po pierwsze, nie wiedziałam, że na świecie istniało takie zwierzę jak owca gruboogonowa, której ogon wyglądał jak zaokrąglona końcówka wielkiego aligatora! W tym poznałam też przepis na gulasz jagnięcy. Opisany został przedział na porcje i czas wykonania, a później sam przepis, który był bardzo dokładny i nawet jeśli coś wychodziło by nie tak, to i na to było zwrócenie uwagi. Co ciekawe, przepisy z 1740 roku p.n.e. zapisywane były na babilońskich tabliczkach w ogromnie skrótowej wersji. Strona 22 zaserwowała mi wiedzę na temat ciasta z orzechów tygrysich, a po drugiej stronie receptura była przedstawiona obrazkowo i to na ścianach grobowca Rechmirego, wezyra i głównego doradcy faraonów. Oczywiście te przepisy nie są ustawione chronologicznie. Ciekawostką była też dla mnie magiczna mikstura z 700 roku p.n.e. ze starożytnej Grecji, która pozwalała na obcowanie z bogami, czyli takie dzisiejsze narkotyki. Oprócz apetycznych zdjęć dotyczących przepisów ujrzymy też zdjęcia ważnych w dawnych okresach ludzi, obrazów, monet, restauracji, jaskiń, grobowców, kodeksów, kuchni, zajęć z gotowania oraz władców. Dawne fotografie są hipnotyzujące, gdyż nigdy wcześniej o tych wydarzeniach nie słyszałam, a zdjęcia dań niemal wydzielają z siebie cudowny aromat. Pięknie opisana, zaczynając od suchego przepisu na tabliczce, opisu jak wykonać prawidłowo, po ciekawostki z czasu i historii z daniem serwowanym w tamtym okresie czasu. Mądra, pouczająca i zachwycająca!

Anonimowy użytkownik 25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Przepięknie wydana w twardej oprawie. Przed wami książka kucharska a w niej sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Książkę napisał amerykański kucharz i youtuber, który był również aktorem głosowym. Wewnątrz mamy odtworzone dawne przepisy i związane z nimi historie. Dzieli się na kilka działów, pierwszym jest Świat starożytny, drugim Wyspy Brytyjskie, następnie Europa kontynentalna, Bliski i daleki Wschód oraz Nowy Świat. Poznając powód napisania tej książki kolejny raz przekonałam się, że było dla niego zaplanowane to, czego dokonał, ale by poznać więcej szczegółów musicie przeczytać ją sami:-)Powiem wam, że ta książka totalnie mnie zaskoczyła. Po pierwsze, nie wiedziałam, że na świecie istniało takie zwierzę jak owca gruboogonowa, której ogon wyglądał jak zaokrąglona końcówka wielkiego aligatora! W tym poznałam też przepis na gulasz jagnięcy. Opisany został przedział na porcje i czas wykonania, a później sam przepis, który był bardzo dokładny i nawet jeśli coś wychodziło by nie tak, to i na to było zwrócenie uwagi. Co ciekawe, przepisy z 1740 roku p.n.e. zapisywane były na babilońskich tabliczkach w ogromnie skrótowej wersji. Strona 22 zaserwowała mi wiedzę na temat ciasta z orzechów tygrysich, a po drugiej stronie receptura była przedstawiona obrazkowo i to na ścianach grobowca Rechmirego, wezyra i głównego doradcy faraonów. Oczywiście te przepisy nie są ustawione chronologicznie. Ciekawostką była też dla mnie magiczna mikstura z 700 roku p.n.e. ze starożytnej Grecji, która pozwalała na obcowanie z bogami, czyli takie dzisiejsze narkotyki. Oprócz apetycznych zdjęć dotyczących przepisów ujrzymy też zdjęcia ważnych w dawnych okresach ludzi, obrazów, monet, restauracji, jaskiń, grobowców, kodeksów, kuchni, zajęć z gotowania oraz władców. Dawne fotografie są hipnotyzujące, gdyż nigdy wcześniej o tych wydarzeniach nie słyszałam, a zdjęcia dań niemal wydzielają z siebie cudowny aromat. Pięknie opisana, zaczynając od suchego przepisu na tabliczce, opisu jak wykonać prawidłowo, po ciekawostki z czasu i historii z daniem serwowanym w tamtym okresie czasu. Mądra, pouczająca i zachwycająca!

Anonimowy użytkownik 25/09/2024
opinia recenzenta nie jest potwierdzona zakupem

Ostatnio w moje ręce trafiła książka pt. "Historia od kuchni" amerykańskiego kucharza i youtubera, który prowadzi kanał Tasting History with Max Miller. Mężczyzna łączy w nim treści kulinarne i historyczne. Niesamowite jest to jak odtwarza dawne przepisy i opowiada związane z nimi historie. W tej książce poznacie ciekawe przepisy od starożytności do XX wieku.Max Miller Miller zabiera swoich czytelników w kulinarną i smakowitą podróż pełną historycznych ciekawostek. Łatwo odnajdziecie w spisie treści to co Was interesuje. Autor precyzyjnie opisuje czynności po kolei oraz podaje przepisy na daną potrawę. Duża baza przepisów, ciekawostki i pięknie wydana książka. Fotografie są bardzo inspirujące.Macie ochotę poeksperymentować w kuchni?Koniecznie sięgnijcie po tę książkę.Gwarantuję Wam prawdziwą ucztę podniebienia.Jestem zachwycona!Idealna książka na prezent.Polecam!BRUNETTE BOOKS

Bestsellery

Z tego samego wydawnictwa

DARMOWA DOSTAWA
za zapis do newslettera!
Nowości, promocje, inspiracje – wszystko na Twoim mailu.
*Kod jednorazowego użycia przy minimalnej wartości koszyka 89 zł.