Tradycje kulinarne Japonii Magdalena Tomaszewska-Bolałek Książka
Wydawnictwo: | Hanami |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Liczba stron: | 174 |
Format: | 12.0x20.0cm |
Rok wydania: | 2023 |
Kup w zestawie
Szczegółowe informacje na temat książki Tradycje kulinarne Japonii
Wydawnictwo: | Hanami |
EAN: | 9788360740002 |
Autor: | Magdalena Tomaszewska-Bolałek |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Liczba stron: | 174 |
Format: | 12.0x20.0cm |
Rok wydania: | 2023 |
Data premiery: | 2024-06-18 |
Język wydania: | polski |
Podmiot odpowiedzialny: | HANAMI - RADOSŁAW BOLAŁEK ul. STAWKI 2A/183 00-193 Warszawa PL |
Zainspiruj się podobnymi wyborami
Podobne do Tradycje kulinarne Japonii
Inne książki Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Inne książki z kategorii Kuchnia i diety
Oceny i recenzje książki Tradycje kulinarne Japonii
Kultury poszczególnych krajów możemy poznawać na różne sposoby. Niektórzy rozpoczynają od zgłębienia ich historii, a inni tradycji. Jednym z ciekawych i nietypowych sposobów na bliższe zaznajomienie się z danym państwem jest wniknięcie w świat kuchni. Jeśli jesteście miłośnikami Japonii, to idealnym tytułem na takie rozpoczęcie swojej przygody z tym krajem są Tradycje kulinarne Japonii wydawnictwa Hanami.Pozycja autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek stanowi idealny wstęp do poznania kuchni japońskiej. Nie jest to wyczerpująca lektura, lecz opracowanie, wskazujące najważniejsze elementy kulinarnych tradycji Japonii. To dobry punkt wyjścia do rozpoczęcia swojej przygody z daniami charakterystycznymi dla tego kraju.Z kart książki dowiadujemy się o tym jaka jest różnica między sushi, a sashimi; jak rozwój kraju na przestrzeni setek lat wpłynął na kształtowanie się kulinarnych tradycji, a także upodobań Japończyków; dowiadujemy się również jakie znaczenie ma w Japonii jedzenie, które służy nie tylko zaspokojeniu głodu, ale także jest istotną częścią różnych ceremonii i obyczajów.Książka napisana została w bardzo przejrzysty i czytelny sposób. Opiera się na prześledzeniu kolejnych okresów w historii Japonii i przybliżeniu nam jak wówczas kształtowały się tradycje kulinarne kraju. Autorka na wstępie wyjaśnia najważniejsze pojęcia i zagadnienia, jeśli lektura trafiła w ręce osoby, która do tej pory nie miała w ogóle do czynienia z Japonią, jej kulturą i historią. To sprawia, że dla każdego czytelnika tytuł staje się łatwiejszy w odbiorze.Warto jeszcze podkreślić, że nie jest to książka kulinarna. Nie znajdziecie tutaj konkretnych przepisów oraz metod przygotowania dań. Po przeczytaniu tej pozycji wiele osób będzie jednak skłonnych do sięgnięcia po takie przepisy i dania, i taki właśnie jest cel tego opracowania. Jeśli zatem do tej pory znalazło się coś, co interesowało was w kuchni japońskiej lub właśnie rozpaliła się w was iskra fascynacji Japonią, to jest to Tradycje kulinarne Japonii są jak najbardziej godną przeczytania lekturą.
Kultury poszczególnych krajów możemy poznawać na różne sposoby. Niektórzy rozpoczynają od zgłębienia ich historii, a inni tradycji. Jednym z ciekawych i nietypowych sposobów na bliższe zaznajomienie się z danym państwem jest wniknięcie w świat kuchni. Jeśli jesteście miłośnikami Japonii, to idealnym tytułem na takie rozpoczęcie swojej przygody z tym krajem są Tradycje kulinarne Japonii wydawnictwa Hanami.Pozycja autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek stanowi idealny wstęp do poznania kuchni japońskiej. Nie jest to wyczerpująca lektura, lecz opracowanie, wskazujące najważniejsze elementy kulinarnych tradycji Japonii. To dobry punkt wyjścia do rozpoczęcia swojej przygody z daniami charakterystycznymi dla tego kraju.Z kart książki dowiadujemy się o tym jaka jest różnica między sushi, a sashimi; jak rozwój kraju na przestrzeni setek lat wpłynął na kształtowanie się kulinarnych tradycji, a także upodobań Japończyków; dowiadujemy się również jakie znaczenie ma w Japonii jedzenie, które służy nie tylko zaspokojeniu głodu, ale także jest istotną częścią różnych ceremonii i obyczajów.Książka napisana została w bardzo przejrzysty i czytelny sposób. Opiera się na prześledzeniu kolejnych okresów w historii Japonii i przybliżeniu nam jak wówczas kształtowały się tradycje kulinarne kraju. Autorka na wstępie wyjaśnia najważniejsze pojęcia i zagadnienia, jeśli lektura trafiła w ręce osoby, która do tej pory nie miała w ogóle do czynienia z Japonią, jej kulturą i historią. To sprawia, że dla każdego czytelnika tytuł staje się łatwiejszy w odbiorze.Warto jeszcze podkreślić, że nie jest to książka kulinarna. Nie znajdziecie tutaj konkretnych przepisów oraz metod przygotowania dań. Po przeczytaniu tej pozycji wiele osób będzie jednak skłonnych do sięgnięcia po takie przepisy i dania, i taki właśnie jest cel tego opracowania. Jeśli zatem do tej pory znalazło się coś, co interesowało was w kuchni japońskiej lub właśnie rozpaliła się w was iskra fascynacji Japonią, to jest to Tradycje kulinarne Japonii są jak najbardziej godną przeczytania lekturą.