WSZYSTKO, CO CHCESZ WIEDZIEĆ O WINIE, ALE BOISZ SIĘ ZAPYTAĆ
Postawmy sprawę jasno: wino i ludzie są dla siebie stworzeni. Dlatego nie musisz być znawcą, żeby rozpoznać, czy jest dobre, dobrać je do potraw, degustować je lub po prostu wybrać przyzwoitą butelkę na prezent. Ta książka podpowie ci, jak to robić – i przy okazji całkiem dobrze się przy tym bawić.
O co właściwie chodzi z tym winem? Jak zamawiać je w restauracji, żeby nie narobić sobie wstydu? Czy szampana można połączyć z Big Makiem? Jak według Greków powinna wyglądać dobra libacja? Czy maceracja boli? Jak silne barki mają drożdże? Jak właściwie trzymać kieliszek i dlaczego w Hollywood robią to źle?
Odpowiedzi na te pytania to tylko przedsmak jazdy bez trzymanki po świecie win, jaka czeka cię z książką „Wino. Przelane na papier”. Obiecujemy, że po lekturze ten trunek już nigdy nie będzie smakował tak samo. Każdy łyk stanie się czystą frajdą.
**
CZWÓRKA PRZYJACIÓŁ, KTÓRA PRZELAŁA NA PAPIER WSZYSTKO, CO CHCESZ WIEDZIEĆ O WINIE.
Wino zawsze łączy się z jakąś historią – w przypadku autorów tej książki nie było inaczej. Magda, Kuba, Asia i Tomek to załoga Chabrów z poligonu, kameralnego krakowskiego wine baru z winem naturalnym. Co ich łączy? Marmolit na schodach… oraz umiejętność wciągania innych do wielobarwnego i wielosmakowego świata win. Opowiedzą ci o nim wszystko, co chcesz wiedzieć, ale o co boisz się zapytać.
Fragment książki „Wino. Przelane na papier”:
„Kochamy wino, pijemy wino, bawimy się winem, podróżujemy za winem, rozmawiamy o winie i uwielbiamy podawać wino ludziom. Ta książka powstała dzięki nabytej wiedzy i codziennym przeżyciom, rozmowom z winiarzami, naszymi gośćmi, obserwacji uczestniczącej i uczestniczeniu obserwującym, wspartym naszym dziennikarskim doświadczeniem. Jest wielobarwna i wielosmakowa. Jak wino. Przelane na papier”.
Spis treści książki „Wino. Przelane na papier”:
1. Nasi mali przyjaciele / czyli jak drożdże robią wino
2. Proszę nie deptać winogron / czyli jak człowiek robi wino
3. Było sobie wino / czyli historia kilku tysiącleci w kilku łykach
4. Rock’n’rolnik / czyli kto, jak i po co robi wino naturalnie
5. Białe, czerwone i wszystko pomiędzy / czyli jak dzieli się wino
6. Orange is the new wino / czyli wina pomarańczowe (które nie są z pomarańczy)
7. Nasze ukochane bąbelki / czyli wina musujące
8. Odwołanie od apelacji / czyli Stary Świat
9. Kto tu kogo odkrywa / czyli Nowy Świat
10. Nos, usta, sukienka / czyli czym i jak wino działa na zmysły
11. W Hollywood robią to źle / czyli z czego i jak pić wino
12. Wojna z temperaturą pokojową / czyli w ilu stopniach pić wino i jak je przechowywać
13. Spółka jawna / czyli jak dobierać wino do jedzenia i na odwrót
14. Trybuszon dwufazowy i koledzy / czyli czy i jakich akcesoriów winiarskich naprawdę potrzebujesz
15. Kolega kiedyś mówił / czyli jak kupować wino w sklepie
16. Nie tylko drugie od końca / czyli jak zamawiać wino w restauracji
17. Awangarda na froncie / czyli o przyjemności płynącej z dobrze zaprojektowanej etykiety wina
Komentarze czytelników
Pozostaw komentarz...
Komentarze nie są potwierdzone zakupem