Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski Książka
| Wydawnictwo: | Czarne |
| Rodzaj oprawy: | Okładka broszurowa ze skrzydełkami |
| Wydanie: | drugie |
| Liczba stron: | 336 |
| Rok wydania: | 2020 |
Podobne do Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Szczegółowe informacje na temat książki Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
| Wydawnictwo: | Czarne |
| EAN: | 9788380498525 |
| Autor: | Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski |
| Rodzaj oprawy: | Okładka broszurowa ze skrzydełkami |
| Wydanie: | drugie |
| Liczba stron: | 336 |
| Rok wydania: | 2020 |
| Data premiery: | 2019-04-03 |
| Język wydania: | polski |
| Podmiot odpowiedzialny: | Wydawnictwo Czarne Sp. z o.o Wołowiec 11 38-307 Sękowa PL e-mail: [email protected] |
Metody dostawy
| Typ wysyłki | Do 298,99 zł | Od 299,00 zł |
|---|---|---|
|
|
7,99 zł | 0,00 zł |
|
|
10,99 zł | 0,00 zł |
|
|
12,99 zł | 0,00 zł |
|
|
14,99 zł | 0,00 zł |
|
|
14,99 zł | 0,00 zł |
| Płatność przy odbiorze | +5 zł | +5 zł |
|
Typ wysyłki Partnerskie punkty odbioru |
do 29,98 zł | do 59,99 zł | od 60,00 zł | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Gdańsk | |||||||||
| Gdańsk – ul. Kartuska 195 A/12 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Gdańsk – ul. Obrońców Wybrzeża 3A lok U5A | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Bydgoszcz | |||||||||
| Bydgoszcz – Jerzego Rupniewskiego 11 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Białystok | |||||||||
| Białystok – ul. Legionowa 9/1/lok. 29 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Białystok – ul. Warszawska 79 lok. 6 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Częstochowa | |||||||||
| Częstochowa – Fonte ul. Jasnogórska 48/1 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Częstochowa – ul. Michałowskiego 11/13 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Gdynia | |||||||||
| Gdynia – ul. Krasickiego 10 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Gorzów Wielkopolski | |||||||||
| Gorzów Wielkopolski – ul. Garbary 18 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Kraków | |||||||||
| Kraków – Przejście podz. Rakowicka i Wita Stwosza | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Kraków – ul. Mitery 8 (obok Kalwaryjskiej) | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Kraków – Nowa Huta, Os. Teatralne 33a | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Kraków – ul. Urzędnicza 30/Lokal | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Kraków – ul. Witosa 39 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Olsztyn | |||||||||
| Olsztyn – Punkt Partnerski WIN-CIN ul. Jagielończyka 38 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Poznań | |||||||||
| Poznań – Głogowska 60 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Rzeszów | |||||||||
| Rzeszów – ul. Podwisłocze 2B/3 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Wrocław | |||||||||
| Wrocław – ul. Tęczowa 25 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Wrocław – Tadeusza Kościuszki 49 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Warszawa | |||||||||
| Warszawa – ul. Ogrodowa 13/29 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Warszawa – al. Jana Pawła II 61/226 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Warszawa – al. Niepodległości 76/78/111 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Warszawa – ul. Ratuszowa 11 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Kłaj | |||||||||
| Kłaj – KŁAJ 650/7 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Skawina | |||||||||
| Skawina – Panattoni Park III, ul. Majdzika 15 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Lublin | |||||||||
| Lublin – ul. Nadbystrzycka 39 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Łódź | |||||||||
| Łódź – Plac Barlickiego BOKS 135 | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
| Ząbki | |||||||||
| Ząbki – ul. Hugona Kołłątaja 8A | 5,99 zł | 3,99 zł | 0,00 zł | ||||||
Inne książki Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Inne książki z kategorii Kuchnia i diety
Oceny i recenzje książki Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Kiedy zauważyłam tytuł książki to pierwszą moja myślą było: ,,Co to są kapłony i szczeżuje?!" Jeszcze zanim wyciągnęłam po nią rękę to sprawdziłam w Internecie znaczenie tych słów i stwierdziłam, że może być interesująco. Sam wywiad jest bardzo ciekawy, zawiera ogrom wiedzy i wiele intersujących anegdot. Naprawdę jest to świetna lekcja historii tym bardziej, że przeplatają przeszłość z teraźniejszością i pokazują co wpłynęło na teraźniejszość z przeszłych czasów.
Zapis rozmów pomiędzy Jarosławem Dumanowskim, który jest znanym historykiem pasjonującym się historią jedzenia oraz dziennikarkę kulinarną Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux. Podróż jaką zaoferowali mi autorzy była niezwykle interesująca, a wydanie pozycji jest starannie wykonane i dopracowane. Pozycja ta bardzo zmieniła moje postrzeganie co uczt jako utraconym bezpowrotnie dziedzictwie narodowym.Polecam.
Książka, która zabiera nas w przeszłość i przez pryzmat jedzenia skupia się na polskiej kulturze. Czytając dowiadujemy się wielu informacji, szczególnie dotyczących bioróżnorodności. W końcu nasi przodkowie spożywali wiele gatunków, które aktualnie są na skraju wyginięcia lub ten proces już nastąpił. Jako, że jestem wegetarianką to bardzo spodobało mi się, że w tej książce została zwrócona uwaga na fakt, że ludzie spożywają zbyt wiele mięsa oraz o docenieniu lokalnych producentów żywności, którzy posługują się tradycyjnymi metodami jej wytwarzania.
Książka, która zabiera nas w przeszłość i przez pryzmat jedzenia skupia się na polskiej kulturze. Czytając dowiadujemy się wielu informacji, szczególnie dotyczących bioróżnorodności. W końcu nasi przodkowie spożywali wiele gatunków, które aktualnie są na skraju wyginięcia lub ten proces już nastąpił. Jako, że jestem wegetarianką to bardzo spodobało mi się, że w tej książce została zwrócona uwaga na fakt, że ludzie spożywają zbyt wiele mięsa oraz o docenieniu lokalnych producentów żywności, którzy posługują się tradycyjnymi metodami jej wytwarzania.
Zapis rozmów pomiędzy Jarosławem Dumanowskim, który jest znanym historykiem pasjonującym się historią jedzenia oraz dziennikarkę kulinarną Magdaleną Kasprzyk-Chevriaux. Podróż jaką zaoferowali mi autorzy była niezwykle interesująca, a wydanie pozycji jest starannie wykonane i dopracowane. Pozycja ta bardzo zmieniła moje postrzeganie co uczt jako utraconym bezpowrotnie dziedzictwie narodowym.Polecam.
Kiedy zauważyłam tytuł książki to pierwszą moja myślą było: ,,Co to są kapłony i szczeżuje?!" Jeszcze zanim wyciągnęłam po nią rękę to sprawdziłam w Internecie znaczenie tych słów i stwierdziłam, że może być interesująco. Sam wywiad jest bardzo ciekawy, zawiera ogrom wiedzy i wiele intersujących anegdot. Naprawdę jest to świetna lekcja historii tym bardziej, że przeplatają przeszłość z teraźniejszością i pokazują co wpłynęło na teraźniejszość z przeszłych czasów.