Ewa Malika Szyc-Juchnowicz to najbardziej rozpoznawana szefowa kuchni w Polsce. Urodzona i wychowana w Algierii o przyprawach wie wszystko. Zafascynowana kuchnią ognia, uwielbia wyraziste smaki, kocha kuchnię północnej Afryki i Francji z domieszką najlepszych polskich tradycji.
Książka autorstwa Maliki zdradza w czym tkwi sekret smaku. Kontrowersyjne połączenia takiej, jak gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny brzmią orientalnie? Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze.
Poznaj bliżej przyprawy:
• rozgrzewające (ziele angielskie, imbir, gorczyca, goździki)
• korzenne (tymianek, kurkuma, kmin)
• orzechowe (czarnuszka, kozieradka, rozmaryn)
• orzeźwiające (kardamon, jałowiec, mięta)
• słone (sos sojowy, umami)
• słodkie (szafran, lukrecja, wanilia)
Komentarze czytelników
Pozostaw komentarz...
Komentarze nie są potwierdzone zakupem