Ewa Wachowicz Ciasta

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz Ciasta

7.7

(3 oceny) wspólnie z

Oprawa twarda
Liczba stron: 200
Wydawnictwo: Promiss
49,14

44,64 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

47,00 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!

 

Gdy w 2005 roku decydowałam się na wydanie mojej pierwszej książki kulinarnej nie miałam cienia wątpliwości, że publikacja w całości musi być o deserach. Pisałam wówczas, iż nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy, od łakoci jestem wręcz uzależniona i, co więcej, jestem z tego dumna.

W ten sposób na rynek księgarski trafił „Słodki świat Ewy Wachowicz”, czyli zbiór sprawdzonych receptur na słodkości. A raczej na przeróżne ciasta, bowiem przepisów właśnie na nie jest w tej pozycji najwięcej.

Mimo upływu dekady książka nadal cieszy się dużą popularnością. A i ja często zaglądam do „Słodkiego…”, by odświeżyć sobie pamięć i przygotować małe co nieco.

W ciągu czasu, który minął od pierwszego wydania, przez moje ręce – i to dosłownie – przewinęły się setki kolejnych receptur. Większość z nich prezentowałam na szklanym ekranie w serii programów kulinarnych „Ewa gotuje”. Część, w tym na różnego rodzaju łakocie, znalazła się w następnych książkach.

Po dziesięciu latach od pierwszego wydania „Słodkiego świata…” postanowiłam napisać drugą książkę z przepisami tylko i wyłącznie na desery.

Choć format publikacji jest znacznie większy, to zdecydowałam się na dużo krótszy tytuł – po prostu „Ciasta”. Całość podzieliłam na pięć rozdziałów. Słodką opowieść zaczęłam klasycznie – od przepisów tradycyjnych. Później są receptury świąteczne oraz przeznaczone na szczególne okazje. Jako następne umieściłam ciasta sezonowe, pełne owoców, które najsmaczniejsze są właśnie w sezonie. Książkę zamyka natomiast rozdział nieco zaskakujący, bowiem słodkości przygotowane wedle zawartych w nim receptur wychodzą po prostu… inaczej.

Życzę smacznego!

Polecane tytuły

Materiały o książce

Recenzje

Ewa Wachowicz Ciasta

Recenzja nie jest potwierdzona zakupem

W książce pt. ''Ciasta'' Ewa Wachowicz przedstawia smakowity świat ciast. Jest to kontynuacja innej książki znanej z programów telewizyjnych autorki - ''Słodki świat Ewy Wachowicz''. Większość z zaprezentowanych przepisów miała miejsce w serii programów kulinarnych'' Ewa gotuje''emitowanych przez telewizję Polsat.

Książka ta składa się z V rozdziałów następującej treści:

I: Ciasta klasyczne: Ciasteczka słoneczka, wuzetka, szarlotka z kratką, sękacz z piekarnika, drożdżówka z kruszonką, sernik orzechowy, orzechowiec z masą śliwkową, kokosowiec z ananasem, ciasto brzoskwiniowo- kokosowe, cytrynowiec, ciasto mleczne, imbir owiec, placek czekoladowy z polewą marmoladową.

II: Ciasta świąteczne: Mazurek czekoladowo- kajmakowy, mazurki na drożdżowym spodzie, baba wielkanocna, babka drożdżowa z dżemem malinowym, rolada dwukolorowa, makowiec, makowiec z jabłkami, torcik orzechowy, kruche ciasteczka, piernik, piernikowe choinki.

III: Ciasta Okazyjne: Ciasto na specjalne okazje, ciasto imprezowe, tort orzechowo - kawowy, tort komunijny chałwowo - czekoladowy, piramida limonowa, tort tiramisu, pączki, chrust.

IV: Ciasta Sezonowe: Ciasto z truskawkami, warzone z jeżynami, babeczki z owocami, ucierane z porzeczkami i bezą, sernik jogurtowy na zimno, bezy z malinami, tarta z malinami, ciasto pełne śliwek, śliwki pod kruszonką, sernik z kruszonką, sernik z węgierkami, biszkopt z jabłkami, półkruche z jabłkami, placek jabłkowo - gruszkowy, kruche z gruszkami i czekoladą, tarta z gruszkami,

V: Nieco Inaczej: Wytrawne babeczki, chałka 3 kolory, runo leśne, torcik z kiwi, ciasto z cukinią, biszkopt z dżemem z cukinii, ciasto marchewkowe, pączki z ziemniaków, czekoladowe mini serniczki z wiśniami, tiramisu w pucharku, pucharki z musem brzoskwiniowym, tartaletki z musem pomarańczowym, tarta z dynią.

Warto lekturę książki uzupełniać oglądaniem programu ''Ewa gotuje''. Pozwala, to przyjrzeć się dokładnie jak Pani Ewa przygotowuje, ciasta jak unowocześnia, tradycyjne przepisy.

Każde ciasto wykonywane jest przez Panią Ewę bardzo starannie. Szczególnie podobały mi się takie jak: pączki, chrust, biszkopt z jabłkami, makowiec, chałka 3 kolory (warkocz z trzech ciast). Jak podkreśla, to często autorka chałkę wystarczy jeść tylko z masłem, by stanowiła pyszną przekąskę.

Pani Ewa, podając ciasto do stołu, do każdego swojego wypieku dobiera kolorystykę talerza, zdradza sposoby jak udekorować stół, aby pięknie się prezentował podczas spożywania danego ciasta, delektuje się wykonaną przez siebie słodyczą. Podkreśla często, że jest od słodyczy uzależniona.

Warto zaglądnąć do najnowszej książki Pani Ewy, ponieważ ciasta są proste w wykonaniu. Walorem książki jest czytelna grafika tekstowa poprzez zastosowanie różnokolorowych liter. W przepiękny sposób są ujęte zdjęcia ciast wykonane przez krakowskiego fotografa Grzegorza Kozakiewicza oraz Rafała Ziętarę.

Książka ma twardą oprawę, zawiera 200 stron.

rozwiń tekst...

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...

Komentarze nie są potwierdzone zakupem