PayPo – KUP TERAZ, ZAPŁAĆ PÓŹNIEJ!SZCZEGÓŁY>>

W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku Maria Barbasiewicz Książka

W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
53,68 zł
64,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Wyślemy w ciągu 24h
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 264
Format: 20.0x24.0cm
Rok wydania: 2015
Zobacz więcej
53,68 zł
Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Szczegółowe informacje na temat książki W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
EAN: 9788377059272
Autor: Maria Barbasiewicz
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 264
Format: 20.0x24.0cm
Rok wydania: 2015
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: PZWL Wydawnictwo Lekarskie Sp. z o.o.
ul. GOTTLIEBA DAIMLERA 2
02-460 Warszawa
PL

Podobne do W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Inne książki Maria Barbasiewicz

Oceny i recenzje książki W kuchni jak na wojnie Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość

Nowości

Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Bestseller
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość
Nowość