Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują Michał Korkosz Książka
Wydawnictwo: | Buchmann |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Liczba stron: | 256 |
Format: | 19.0x23.5cm |
„Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” - Michał Korkosz
Nowa książka jednej z najbardziej popularnych i lubianych postaci polskiej sceny kulinarnej. Michał Korkosz, lepiej znany jako Rozkoszny, autor bloga rozkoszny.pl powraca z nową porcją ekscytujących przepisów. Tym razem pokazuje jak wygląda jego współczesne polskie gotowanie. Z jednej strony mamy więc uwspółcześnione wersje klasyków, jak pierogi z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem, z drugiej zaś propozycje są hołdem dla smaków i składników, które pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno, wraz z globalizacją i masową migracją. W książce znajdą się przepisy m.in. na kopytka ze szpinakiem w umamicznym sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, doprawione makowym furikake, pampuchy – bułeczki gotowane na parze, które Rozkoszny nadziewa smażonymi boczniakami i bobem, a następnie polewa sosem na bazie bliskowschodniej tahini, młodą kapustę z glazurą z harissy, podaną na kwaśnej śmietanie z kurkumową oliwą i koprem. To gotowanie odzwierciedlające ducha naszych czasów. Jest lżej, zdrowej i szybciej, a przy tym z pełnią polskiego smaku rozumianego na nowo – globalnie. Tak ekscytującego, że nie można mu się oprzeć.
Szczegółowe informacje na temat książki Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Wydawnictwo: | Buchmann |
EAN: | 9788383193816 |
Autor: | Michał Korkosz |
Rodzaj oprawy: | Okładka twarda |
Liczba stron: | 256 |
Format: | 19.0x23.5cm |
Data premiery: | 2023-11-11 |
Język wydania: | polski |
Podmiot odpowiedzialny: | Grupa wydawnicza FOKSAL Sp. z o.o. Marszałkowska 116/122 00-017 Warszawa PL e-mail: [email protected] |
Podobne do Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Inne książki Michał Korkosz
Inne książki z kategorii Książki kucharskie
Oceny i recenzje książki Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Czytacie blogi kulinarne? Przyznam, że sama lubię wraz z mamą przeglądać przepisy znanych kucharzy lub te zamieszczane w prasie.Niejednokrotnie receptury te sprawdziły się i urozmaiciły nasz jadłospis.Zazwyczaj decydujemy się na dania bezmięsne, więc książka Michała Korkosza w sieci znanego jako Rozkoszny zdecydowanie nas zaciekawiła.Tym razem autor pistanowił skoncentrować się na kuchni polskiej dodając do niej nutkę nowoczesności i szaleństwa, by pokazać, że znane składniki niw muszą się wiązać z nudą.Co ciekawe Michał podzielił opisane w książce dania nie według pory spożywania poszczególnych posiłków, lecz biorąc pod uwagę sposób ich przygotowania - surowe, smażone, gotowane na parze czy grillowane.Znajdziemy tu między innymi gulasz z borowikami, risotto , zupę krem z pomidorów i papryk, karmelizowane marchewki czy według mnie absolutny hit szarlotkę na ciepło.Po przeczytaniu kolejnych receptur opatrzonych pięknymi zdjęciami naprawdę aż ciekła ślinka.Serdecznie polecam, obiecuję nie będziecie żałować