Zbiór reportaży o codzienności, o nawykach, który pozwoli nam stać się świadomym konsumentem.
Autorka postanowiła zgłębić temat marnowania żywności. Przeprowadza rozmowy z ludźmi, którzy znają temat doskonale. Pozwala wyrazić swoje zdanie tym, których do oszczędności zmusiło życie jak i tym, którzy mają to we krwi. Marta Sapała obserwuje, analizuje i sprawdza zawartość szafek kuchennych jej rozmówców. Autorka skrupulatnie zapoznawała się z tematem zaglądając do kompostowników, magazynów supermarketów czy też banków żywności. Autorka nie boi się wyrazić własnego zdania nawet jeśli jest ono sprzeczne z wiadomościami powtarzanymi w mediach o marnotrawstwie.
Statystycznie z roku na roku marnujemy coraz większe pokłady żywności. Według Forbes’a Polacy wyrzucają rocznie 235 kg jedzenia na osobę. Polska zajmuje niechlubne 5 miejsce w Unii Europejskiej w rankingu krajów, w których mieszkańcy marnują największe ilości żywności.
W śmietnikach lądują tony resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowy posiłek. Wydawałoby się, że pożywienie, które wyrzucamy jest już niejadalne. Czy aby na pewno? Czy media przekazują rzetelne informacji co do gospodarowania żywnością przez Polaków?
Komentarze czytelników
Pozostaw komentarz...
Komentarze nie są potwierdzone zakupem