Zarządzanie zielonymi hotelami. Teoria i praktyka. Ekonomia, Finanse i Zarządzanie Książka
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
Rodzaj oprawy: | Okładka broszurowa (miękka) |
Liczba stron: | 172 |
Rok wydania: | 2025 |
Hotele służą nam jako miejsca tymczasowego pobytu. W nich wypoczywamy, spożywamy posiłki i spotykamy się z bliskimi. Ponieważ za usługi hotelowe płacimy, nie zawsze martwimy się o to, że w nadmiarze, czasami bez opamiętania, korzystamy z wszelkich dostępnych zasobów. W ostatnim czasie wzrasta jednak świadomość ekologiczna, co oznacza, że goście pozytywnie oceniają wdrażanie działań prośrodowiskowych i prospołecznych i są gotowi zapłacić wyższą cenę za za korzystanie z ekologicznych hoteli.
Autorzy monografii ukazują, jak w sposób holistyczny można realizować ideę zielonego hotelu. Przedstawiają praktyczne możliwości wykorzystania systemów zarządzania środowiskowego. Omawiają sposoby kształtowania zachowań prośrodowiskowych i korzyści, jakie można uzyskać dzięki zielonej infrastrukturze.
Książka jest skierowana do szerokiej grupy odbiorców – studentów zarządzania, turystyki, ekonomii, inżynierii produkcji, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, a także doktorantów i naukowców. Będzie też przydatna dla przedsiębiorców, menedżerów, osób administrujących organizacjami społecznymi, ekologów oraz decydentów politycznych i samorządowych w kreowaniu polityki ochrony środowiska.
Marek Bugdol – profesor nauk humanistycznych (nauki o zarządzaniu i jakości), doktor habilitowany nauk ekonomicznych. Kierownik Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jego zainteresowania naukowe obejmują: systemy zarządzania (jakością, środowiskiem), teorię wartości organizacyjnych, optymalizację procesów produkcyjnych i usługowych, zrównoważony rozwój. Menedżer jakości. Kierownik wielu projektów wdrożeniowych i systemów zarządzania.
Daniel Puciato– doktor habilitowany nauk o kulturze fizycznej, doktor ekonomii, doktor nauk o zarządzaniu i jakości. Profesor uczelni w Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we Wrocławiu oraz w Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu. Jego zainteresowania naukowe obejmują: ekonomikę turystyki, hotelarstwo, zrównoważony rozwój, aktywność fizyczną i jakość życia. Posiada bogate doświadczenie w zarządzaniu zdobyte w organizacjach gospodarczych i społecznych (m.in. Grupa Kapitałowa Polski Holding Hotelowy, Fundacja Banku Ochrony Środowiska, Uniwersytet WSB Merito we Wrocławiu, Politechnika Opolska).
Szczegółowe informacje na temat książki Zarządzanie zielonymi hotelami. Teoria i praktyka. Ekonomia, Finanse i Zarządzanie
Wydawnictwo: | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
EAN: | 9788323354444 |
Rodzaj oprawy: | Okładka broszurowa (miękka) |
Liczba stron: | 172 |
Rok wydania: | 2025 |
Data premiery: | 2025-03-28 |
Podmiot odpowiedzialny: | Uniwersytet Jagielloński - Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Gołębia 24 31-007 Kraków PL e-mail: [email protected] |
Podobne do Zarządzanie zielonymi hotelami. Teoria i praktyka. Ekonomia, Finanse i Zarządzanie
Oceny i recenzje książki Zarządzanie zielonymi hotelami. Teoria i praktyka. Ekonomia, Finanse i Zarządzanie
Pomóż innym i zostaw ocenę!
Pomóż innym i zostaw ocenę!