PayPo – KUP TERAZ, ZAPŁAĆ PÓŹNIEJ!SZCZEGÓŁY>>
Konto

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności Beata Pawlikowska Książka

W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
55,99 zł
79,90 zł - sugerowana cena detaliczna
Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: 1
Liczba stron: 584
Rok wydania: 2025
Zobacz więcej
55,99 zł

Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia.  Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.:
• Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach.
• Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom.
• Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory.
• Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków.
• W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen.
• Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości.
• Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. 
• Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%. 
• Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Szczegółowe informacje na temat książki W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

EAN: 9788397548909
Autor: Beata Pawlikowska
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: 1
Liczba stron: 584
Rok wydania: 2025
Data premiery: 2025-05-14

Podobne do W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Inne książki Beata Pawlikowska

Oceny i recenzje książki W dżungli jedzenia. Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Nowości

DARMOWA DOSTAWA
za zapis do newslettera!
Nowości, promocje, inspiracje – wszystko na Twoim mailu.
*Kod jednorazowego użycia przy minimalnej wartości koszyka 89 zł.