Konto

Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności Andrzej Fiedoruk Książka

Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
35,40 zł
59,00 zł - sugerowana cena detaliczna
Zamów teraz, wyślemy w poniedziałek.
Wydawnictwo: SBM
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: 1
Liczba stron: 304
Format: 14.5x20.5cm
Rok wydania: 2024
Zobacz więcej

Kup w zestawie

35,40 zł
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.

Szczegółowe informacje na temat książki Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności

Wydawnictwo: SBM
EAN: 9788383481852
Autor: Andrzej Fiedoruk
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Wydanie: 1
Liczba stron: 304
Format: 14.5x20.5cm
Rok wydania: 2024
Data premiery: 2024-03-05
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: WYDAWNICTWO SBM SP. Z O.O
Sułkowskiego 2/2
01-602 Warszawa
PL
e-mail: [email protected]

Podobne do Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności

Inne książki Andrzej Fiedoruk

Oceny i recenzje książki Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności

Średnia ocen:
7.00 /10
Liczba ocen:
10
lubimyczytac.pl
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Nowości

DARMOWA DOSTAWA
za zapis do newslettera!
Nowości, promocje, inspiracje – wszystko na Twoim mailu.
*Kod jednorazowego użycia przy minimalnej wartości koszyka 89 zł.