Herbaty i kawy mają wiele zalet, przede wszystkim mają pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób. Dobrze wpływają na naszą skórę, włosy i paznokcie, a do tego pysznie smakują. Nie ograniczaj się do proponowanych przez sprzedawców mieszanek, przygotuj własny napar z dostępnych wokół nas dzikich roślin.
Katarzyna Michalska i Artur Bokła to ludzie lasu. W swojej książce przedstawiają propozycje wspaniałych połączeń smakowych, wyjaśniają jakie działania mają poszczególne zioła. Oprócz tego prowadzą kursy i warsztaty z zakresu zielarstwa, zdrowego odżywiania, zielonej kuchni, survivalu, bushcraftu, historycznej kuchni i ekologii.
W książce „Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów” znajdziesz mnóstwo przepisów na smaczne i łatwe napary:
Herbata lipowa z malinami i miodem
Karmelowa kawa z prażonych orzechów laskowych
Mrożona herbata pokrzywowo-miętowa na ochłodę
Syrop z pędów młodej sosny na kaszel
Czekoladowa kawa z cykorii
Herbata malinowo-sosnowa na wzmocnienie odporności
Pobudzająca kawa z żołędzi
Herbata świerkowa z malinową konfiturą – bomba witaminowa
Syrop z kwiatów podbiału
Herbata z pąków bukowych na chwilę relaksu
Mleczna kawa z orzeszków lipy
Kawa z mniszka lekarskiego na lepsze trawienie
I wiele innych…
Komentarze czytelników
Pozostaw komentarz...
Komentarze nie są potwierdzone zakupem