Konto

Księga kwiatów jadalnych 300 przepisów, historia roślin Mirelle Gayet Książka

59,57 zł
89,00 zł - sugerowana cena detaliczna
Zamów teraz, wyślemy w poniedziałek.
Wydawnictwo: Zielone wydawnictwo
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Liczba stron: 352
Format: 17.5x25.0cm
Rok wydania: 2020
Zobacz więcej
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej. Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności. Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano? Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery. To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.

Szczegółowe informacje na temat książki Księga kwiatów jadalnych 300 przepisów, historia roślin

Wydawnictwo: Zielone wydawnictwo
EAN: 9788365852236
Autor: Mirelle Gayet
Rodzaj oprawy: Okładka twarda
Liczba stron: 352
Format: 17.5x25.0cm
Rok wydania: 2020
Język wydania: polski
Podmiot odpowiedzialny: ATENEUM M. Kogut, A. Zegiel Spółka Komandytowa
ul. Półłanki 12c
30-740 Kraków
PL

Metody dostawy

- rozwiń i sprawdź szczegóły - zwiń
Typ wysyłki Do 298,99 zł Od 299,00 zł
Automat GLS Punkt GLS
Automat GLS Punkt GLS
7,99 zł 0,00 zł
Pocztex Punkt ORLEN Paczka DPD Pickup - Punkt odbioru Pocztex Automat DPD Pickup - Automat paczkowy
Pocztex Punkt ORLEN Paczka DPD Pickup - Punkt odbioru Pocztex Automat DPD Pickup - Automat paczkowy
10,99 zł 0,00 zł
Kurier GLS
Kurier GLS
12,99 zł 0,00 zł
Pocztex - Kurier 48 Kurier - DPD InPost Kurier
Pocztex - Kurier 48 Kurier - DPD InPost Kurier
14,99 zł 0,00 zł
InPost Paczkomat 24/7
InPost Paczkomat 24/7
14,99 zł 0,00 zł
Płatność przy odbiorze +5 zł +5 zł
Typ wysyłki
Partnerskie punkty odbioru
do 29,98 zł do 59,99 zł od 60,00 zł
Skawina
Skawina – Panattoni Park III, ul. Majdzika 15 5,99 zł 3,99 zł 0,00 zł

Podobne do Księga kwiatów jadalnych 300 przepisów, historia roślin

Oceny i recenzje książki Księga kwiatów jadalnych 300 przepisów, historia roślin

Średnia ocen:
~ /10
Liczba ocen:
0
Powiedz nam, co myślisz!

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Ten produkt nie ma jeszcze żadnych recenzji

Pomóż innym i zostaw ocenę!

Bestsellery

Z tego samego wydawnictwa

DARMOWA DOSTAWA
za zapis do newslettera!
Nowości, promocje, inspiracje – wszystko na Twoim mailu.
*Kod jednorazowego użycia przy minimalnej wartości koszyka 89 zł.