Noni, cudowna roślina lecznicza
Noni (morinda citrifolia, Morwa indyjska) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie dziko na terenach Australii, w niektórych tropikalnych regionach Afryki i Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, Malezji, Indiach i Filipinach. O każdej porze roku na jej gałęziach znaleźć można zarówno niedojrzałe, półdojrzałe, jak i całkiem dojrzałe owoce, które mogą być zbierane nawet 14 razy w roku! Niedojrzałe owoce są zielone, by w końcowej fazie nabrać zielonożółtego koloru. Są wtedy miękkie i mają charakterystyczny zapach sera. Niedojrzałe lub półdojrzałe owoce można jeść na wiele sposobów np. surowe, wysuszone lub ugotowane. W pełni dojrzałe charakteryzują się specyficznym zapachem i gorzkim smakiem. Jednak właśnie wtedy zawierają najwięcej składników witalnych, wśród których na pierwszym miejscu jest prokseronina. W Europie dostępny jest wyłącznie sok z owoców noni.
Właściwości noni, czyli na co pomaga
Lecznicze właściwości noni zostały udowodnione i poparte wieloma badaniami naukowymi, które przytacza Autor publikacji. Pierwsze z nich, prowadzone w latach 90-tych XX wieku, dowiodły pozytywny wpływ noni na leczenie takich schorzeń jak cukrzyca oraz rak. Kolejne potwierdziły silne przeciwbólowe działanie (wykazuje ponad 70% intensywności działania przeciwbólowego silnego analgetikum – siarczanu morfiny).
Komentarze czytelników
Pozostaw komentarz...
Komentarze nie są potwierdzone zakupem