Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej Grażyna Tuchmacher Książka
Wydawnictwo: | Impuls |
Rodzaj oprawy: | Okładka broszurowa (miękka) |
Wydanie: | pierwsze |
Liczba stron: | 216 |
Format: | 160x235mm |
Rok wydania: | 2018 |
Szczegółowe informacje na temat książki Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej
Wydawnictwo: | Impuls |
EAN: | 9788375874389 |
Autor: | Grażyna Tuchmacher |
Rodzaj oprawy: | Okładka broszurowa (miękka) |
Wydanie: | pierwsze |
Liczba stron: | 216 |
Format: | 160x235mm |
Rok wydania: | 2018 |
Podmiot odpowiedzialny: | Oficyna Wydawnicza "Impuls" Fatimska 53 b 31-831 Kraków PL e-mail: [email protected] |
Oceny i recenzje książki Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej
Grażyna Tuchmacher, która z zawodu jest technikiem żywienia ukończyła wydział Technologii Żywności na Akademii Rolniczej w Poznaniu. Swoje kulinarno-medyczne zainteresowania zrealizowała jako nauczycielka dorastającej młodzieży. Pasja oraz wieloletnia obserwacja nawyków żywieniowych nastolatków jak i mody na niezdrową żywność i elementarnego braku świadomości jaki wpływ ma tego typu sposób odżywiania na rozwój fizyczny i umysłowy w okresie dojrzewania oraz na przyszłą ciążę zainspirowały do napisania książki pt. „Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej".Książka ta jest przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka jak i tych , które planują posiadanie potomstwa. Ten świetny poradnik , przystępnie przedstawia i podpowiada czytelniczkom zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się , ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała, podczas dziewięciomiesięcznej ciąży , czyli najpiękniejszego i najważniejszego okresu w życiu każdej kobiety.Książka autorstwa Grażyny Tuchmacher składa się 3 części następującej treści:Część I zawiera:Żywienie kobiety oczekującej dziecka- będę szczęśliwą mamą- prawidłowa waga w czasie ciąży- zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej- wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych- warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej- owoce jako naturalna słodycz- mleko, jogurty , kefiry i sery jako źródła wapnia i białka- jaja jako źródło cennych składników- produkty zbożowe jako źródło węglowodanów- ryby - smaczne i zdrowe- indyk to najlepszy drób- mięso zwierząt rzeźnych- jaki tłuszcz jest najzdrowszy?- przyprawy kuchenne- substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności- planowanie jadłospisów- wiosna- lato- jesień- zimaCzęść II zawiera:Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka- pielęgnacja ciała- pielęgnacja cery- pielęgnacja intymnych okolic ciała- pielęgnacja skóry pod pachą- pielęgnacja włosów- pielęgnacja stópCzęść III zawiera:Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy- zasady obowiązujące w kuchni- potrawy z warzyw- owoce w potrawach- potrawy z mleka i jego przetworów- dania z jaj- potrawy mączne- sałatki z makaronem- zupy- dania pól-mięsne z makaronami i warzywami-potrawy z ryb- dania z drobiu- potrawy z mięsa-Mini-przekąski-przekąski i kilka wypieków Autorka przedstawiła doskonałe przepisy dla kobiet w ciąży oraz czytelników, którzy lubią zdrowo się odżywiać: sałatka z groszku zielonego, karp w sosie chrzanowym, zimowa sałatka z owoców, jajecznica na parze, naleśniki z nadzieniem twarogowo - szpinakowym oraz pizza z łososiem.Prawidłowe odżywianie oraz higiena w czasie ciąży ma służyć prawidłowemu rozwoju dziecka i dzięki temu poradnikowi można zaczerpnąć wiadomości, które posłużą w początkowym etapie ciąży jak i po urodzeniu dziecka.Zmienia się wiele zaleceń na przełomie lat odnośnie zdrowia i pielęgnacji , odżywienia kobiet w ciąży, ale moim zdaniem ta książka uwzględnia nowości , a zawarte w niej przepisy oparte są na współczesnej oraz tradycyjnej kuchni.Książka posiada fotografie zaprezentowanych przepisów, wykonaną w perfekcyjny sposób grafikę, uwagi z cennymi poradami „Zapamiętaj!", tabela dotycząca substancji dodawanych do żywności - część I oraz interesujące anegdoty z perspektywy maleństwa. Oprawa miękka, stron 215. Wydana została przez Oficynę Wydawniczą „Impuls".Polecam przeczytać tą każdej przyszłej mamie.
Grażyna Tuchmacher, która z zawodu jest technikiem żywienia ukończyła wydział Technologii Żywności na Akademii Rolniczej w Poznaniu. Swoje kulinarno-medyczne zainteresowania zrealizowała jako nauczycielka dorastającej młodzieży. Pasja oraz wieloletnia obserwacja nawyków żywieniowych nastolatków jak i mody na niezdrową żywność i elementarnego braku świadomości jaki wpływ ma tego typu sposób odżywiania na rozwój fizyczny i umysłowy w okresie dojrzewania oraz na przyszłą ciążę zainspirowały do napisania książki pt. „Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej".Książka ta jest przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka jak i tych , które planują posiadanie potomstwa. Ten świetny poradnik , przystępnie przedstawia i podpowiada czytelniczkom zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się , ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała, podczas dziewięciomiesięcznej ciąży , czyli najpiękniejszego i najważniejszego okresu w życiu każdej kobiety.Książka autorstwa Grażyny Tuchmacher składa się 3 części następującej treści:Część I zawiera:Żywienie kobiety oczekującej dziecka- będę szczęśliwą mamą- prawidłowa waga w czasie ciąży- zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej- wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych- warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej- owoce jako naturalna słodycz- mleko, jogurty , kefiry i sery jako źródła wapnia i białka- jaja jako źródło cennych składników- produkty zbożowe jako źródło węglowodanów- ryby - smaczne i zdrowe- indyk to najlepszy drób- mięso zwierząt rzeźnych- jaki tłuszcz jest najzdrowszy?- przyprawy kuchenne- substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności- planowanie jadłospisów- wiosna- lato- jesień- zimaCzęść II zawiera:Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka- pielęgnacja ciała- pielęgnacja cery- pielęgnacja intymnych okolic ciała- pielęgnacja skóry pod pachą- pielęgnacja włosów- pielęgnacja stópCzęść III zawiera:Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy- zasady obowiązujące w kuchni- potrawy z warzyw- owoce w potrawach- potrawy z mleka i jego przetworów- dania z jaj- potrawy mączne- sałatki z makaronem- zupy- dania pól-mięsne z makaronami i warzywami-potrawy z ryb- dania z drobiu- potrawy z mięsa-Mini-przekąski-przekąski i kilka wypieków Autorka przedstawiła doskonałe przepisy dla kobiet w ciąży oraz czytelników, którzy lubią zdrowo się odżywiać: sałatka z groszku zielonego, karp w sosie chrzanowym, zimowa sałatka z owoców, jajecznica na parze, naleśniki z nadzieniem twarogowo - szpinakowym oraz pizza z łososiem.Prawidłowe odżywianie oraz higiena w czasie ciąży ma służyć prawidłowemu rozwoju dziecka i dzięki temu poradnikowi można zaczerpnąć wiadomości, które posłużą w początkowym etapie ciąży jak i po urodzeniu dziecka.Zmienia się wiele zaleceń na przełomie lat odnośnie zdrowia i pielęgnacji , odżywienia kobiet w ciąży, ale moim zdaniem ta książka uwzględnia nowości , a zawarte w niej przepisy oparte są na współczesnej oraz tradycyjnej kuchni.Książka posiada fotografie zaprezentowanych przepisów, wykonaną w perfekcyjny sposób grafikę, uwagi z cennymi poradami „Zapamiętaj!", tabela dotycząca substancji dodawanych do żywności - część I oraz interesujące anegdoty z perspektywy maleństwa. Oprawa miękka, stron 215. Wydana została przez Oficynę Wydawniczą „Impuls".Polecam przeczytać tą każdej przyszłej mamie.