Kuchnia raciborska Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej

Grzegorz Wawoczny

Kuchnia raciborska Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej

4.5

(2 oceny) wspólnie z

Oprawa miękka
Liczba stron: 592
Wydawnictwo: WAW
24,22

20,18 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

36,00 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Zamówienie wyślemy 2024-05-06

 

Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym – sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz, w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń.

Polecane tytuły

Materiały o książce

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...

Komentarze nie są potwierdzone zakupem