Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki. Ze Smakiem

Bremzen von Anya

Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki. Ze Smakiem

Broszurowa ze skrzydełkami
Liczba stron: 320
Wydawnictwo: Bo.wiem
46,67

54,90 zł (-15%) - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

64,00 zł (-27%) - sugerowana cena detaliczna

Do koszyka

Zamówienie wyślemy 2024-11-04

 

Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”?



Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: „jesteśmy tym, co jemy”. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.



W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.



„Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa… Jestem nią zachwycona!”



Nigella Lawson



„Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury”.



Diana Henry



„Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe”.



„New York Times”



„Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością”.



Fuschia Dunlop



„Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie”.



Dan Saladino



„Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością”.



„Spectator”



„Tak odkrywcze – a przy tym tak wielka przyjemność z czytania… Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje”.



Bee Wilson, „Financial Times”



„Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego”.



Olia Hercules



„Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur…”



„Boston Globe”



Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, „The Guardian” i The Food Programme BBC.

Polecane tytuły

Materiały o książce

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...

Komentarze nie są potwierdzone zakupem