Zioła na talerzu 75 pysznych przepisów 15 aromatycznych historii

Zioła na talerzu 75 pysznych przepisów 15 aromatycznych historii

7.2

(10 ocen) wspólnie z

Oprawa twarda
Liczba stron: 236
Wydawnictwo: Edipresse Polska
32,65

32,65 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

49,90 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Zamówienie wyślemy 2024-04-26

 

Zioła na talerzu to 15 barwnych historii utalentowanych kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Tomek Jakubiak porównuje tu tajską bazylię do relacji z teściową, Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia z dzieciństwa, a Jurek Sobieniak odkrywa nieznane oblicze melisy, która większości z nas kojarzy się z deserami. Każdy z gości podzielił się także swoim ulubionym przepisem, w którym świeże zioła grają pierwszoplanowe role. Samar Khanafer zaserwuje dorsza w kolendrowym pesto, a Marieta Marecka zdradzi sposób na przygotowanie drobiowych roladek na bazyliowym purée. To tylko namiastka tego, co znajdziecie w książce, która uwodzi w sumie 75 pysznymi przepisami.

Polecane tytuły

Materiały o książce

Recenzje

Zioła w kuchni

Recenzja nie jest potwierdzona zakupem

Zioła na talerzu to książka, która poza cudownym wyglądem zewnętrznym ma równie piękne wnętrze. Do każdego przepisu dołączone są fotografie przedstawiające daną potrawę. Dla każdego wzrokowca to impuls do działania i stworzenia jakiegoś kulinarnego dzieła w swojej kuchni. Z pewnością jesteście ciekawi, które zioła zostały ujęte w tej książce, a są to rośliny, które każdy z nas może uprawiać w swoim ogródku czy na parapecie. Autorzy skupiają swoją uwagę na bazylii, bazylii tajskiej, kolendrze, lubczyku, majeranku, melisie, mięcie, oregano, pachnotce, pietruszce, rozmarynie, rukwi wodnej, szałwii, szczawie czerwonym i tymianku. Kucharze dzielą się z nami przepisami, swoimi ulubionymi daniami i wspomnieniami. 15 smakowitych historii od każdego z wymienionych kucharzy zawiera dania główne, desery, przystawki, czyli możemy wykonać cały obiad z wykorzystaniem ziół. Każdy rozdział (czyli każde zioło), jest urozmaicone wskazówką, taką dobrą radą do czego się ono nadaje, np. melisa najlepiej pasuje w połączeniu nie tylko z deserami czy herbatą, można ją dodać również do kurczaka, jagnięciny czy białych ryb. To wszystko sprawia, że "Zioła na talerzu" to bardzo wartościowa pozycja, którą w domu powinien mieć każdy miłośnik zdrowego żywienia. Zieleninka w potrawach nie tylko gra rolę estetyczne, ale i może wzbogacić smak znanych nam już potraw oraz poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Te ciekawostki również znajdziecie w tej książce, bo są tu nie tylko przepisy, ale i właściwości lecznicze tych wszystkich wymienionych ziół. Ja zawsze z ogromną ciekawością zapoznaję się z takimi informacjami, bo często zamiast faszerować się sztucznymi zamiennikami dostępnymi w aptekach, wystarczy sięgnąć po drobną zieloną roślinę lub owoc aby dostarczyć potrzebnych nam mikroelementów czy substancji odżywczych.
Jeśli lubicie gotować, nie boicie się wyzwać, kochacie zdrowe odżywianie i zioła traktujecie jako niezbędnik - to ta książka spełni wasze wszelkie oczekiwania. Jeżeli natomiast dopiero rozpoczynacie karierę kulinarną, nie bójcie się. Znajdziecie w niej mnóstwo inspiracji i pomysłów na nietrudne do wykonania potrawy. rozwiń tekst...

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...

Komentarze nie są potwierdzone zakupem