Okupacja od kuchni

Okupacja od kuchni

6.9

(318 ocen) wspólnie z

Oprawa miękka
Liczba stron: 280
Wydawnictwo: Poznańskie
27,58

49,90 zł (-45%) - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

49,90 zł (-45%) - sugerowana cena detaliczna

Do koszyka

Zamówienie wyślemy 2024-10-10

 

Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.



Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?

Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? 

Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?

Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?

W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?



Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim 

z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. 

Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.



Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

Polecane tytuły

Materiały o książce

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...

Komentarze nie są potwierdzone zakupem