Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Broszurowa ze skrzydełkami
Liczba stron: 336
Wydawnictwo: Czarne
24,43

24,43 zł - najniższa cena z 30 dni przed obniżką

44,90 zł - cena detaliczna

Do koszyka

Zamów teraz, wyślemy jeszcze dziś!

 

Opowieść o kuchni dawnej i już przez każdego zapomnianej. Historia potraw jest to przekazywana z pokolenia na pokolenie niezmierna w swoim bogactwie skarbnica wiedzy o świecie. W każdym z dań można znaleźć trochę informacji o wydarzeniach historycznych, antropologii, przyrodzie, religii czy ówczesnej kulturze i medycynie.

W pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej najpopularniejszym składnikiem był wykastrowany i tuczony kogut nazwany kapłonem, a z kolei jadłospis ludzi najbiedniejszych był urozmaicany przez szczeżuje.

Śmiało możemy wrócić do zapomnianej przeszłości, ponieważ słowami żyjącego w osiemnastym wieku historyka Jędrzeja Kitowicza to jedynie coś bardzo starego może wydawać się nowe. W czasach gdy szefowie kuchni co chwila wymyślają coraz nowsze i oryginalne przepisy warto przeczytać o karierze szczupaka po polsku czy cofnąć się do czasów, w których pasternak nie był jedynie zabawnym słowem, a kucharze serwowali dania dla nas nieznane.

Polecane tytuły

Materiały o książce


Ebook i Audiobook
dostępny na





Profil Jarosława Dumanowskiego w serwisie Instagram

Wyświetl ten post na Instagramie.

Na Mikołajki albo już pod choinkę

Post udostępniony przez Jaroslaw Dumanowski (@jaroslawdumanowski)

Strona Jarosława Dumanowskiego prowadzona w serwisie Facebook

Recenzje

Dodaj własną recenzję.

Dodaj recenzję

Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.



Komentarze czytelników

Pozostaw komentarz...

Komentarze nie są potwierdzone zakupem